Çiftlikten Kapıma güvencesiyle yeşil zeytin çeşitleri, sofralık zeytin çeşitleri, siyah zeytin çeşitleri yer alıyor.
Kahvaltıların vazgeçilmezi, mucizevi ve şifa kaynağı zeytinin ülkemizde 50'nin üzerinde türü bulunmaktadır.Zeytin sadece bir kahvaltılık değil, aynı zamanda kalp dostu bir besindir. Bereketin simgesi olan zeytin ağaçlarından elde edilen zeytinler ise, sadece kahvaltılarda değil günün her anında sofralarda yerini alarak kendini sevdirir. Sabah kahvaltıda veya mis gibi kokan taze bir poğaça içinde, diğer öğünlerde fit ve sağlıklı salatalarda, kaçamak yapmak isteyenler için ise doyurucu ve lezzetli pizzalarda tercih edilir.
Zeytinler kahvaltılara, mezelere, salatalara renk ve lezzet katıyor. Zeytin salatası, dilimli zeytin ve soslu zeytinler ise aperitiflerin en çok tercih edilen tatları olarak ön plana çıkıyor.
Kahvaltı sofralarının olmazsa olmazı siyah ve yeşil zeytin çeşitleri; salamura, çizik, kırma gibi farklı şekillerde hazırlanmaktadır. Zeytinler tuz oranları ve boyutlarına göre de sınıflandırılarak, her damak zevkine hitap etmektedir.
Zeytin çeşitleri vakumlu, pet ve teneke ambalajların yanı sıra açık olarak da satışa sunulmaktadır. Siyah zeytinlerin sele, yuvarlama sele ve kalamata; yeşil zeytinlerin ise kırma, çizik ve dolgulu gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır.
Siyah Zeytin Çeşitleri
Sele Zeytin
- Dalında iyice olgunlaşmış, rengi iyice koyulaşmış, dalında buruşmaya başlamış, eti kalın, çekirdeği küçük zeytinler sele zeytin için en uygunudur.
- Ülkemizde Gemlik zeytini sele zeytin için en uygun zeytindir.
Yuvarlama Sele Zeytin
- Geleneksel yöntemlerle üretilen zeytin çeşididir.
- ‘Yuvarlama’ adını üretim şeklinde alır.
- Zeytin meyvesi uygun olgunluğa geldiğinde elle toplanır. Bekletilmeden işleme alınır. Yatık olarak dizilen kaplarda birkaç günde bir yuvarlanarak su ve tuzun eşit olarak yayılması ve olgunlaşması sağlanır.
Kalamata
- Kalamata (Eşek zeytini); Karamürsel, Gebze, Gölcük ilçeleri, Bursa civarı ve Yunanistan’ın güneyindeki Kalamata şehri yöresinde yetişen yumuşak ve etli bir zeytin türüdür.
Yeşil Zeytin Çeşitleri
Kırma Zeytin
- Kırma yeşil zeytin; olgunlaşmaya başlayan, yeşil, kararmamış zeytinlerden yapılır.
- Çekiçte veya çekişte olarak da bilinmektedir.
- Çabuk olgunlaştığı için fazla bekletilmeden tüketilmesi önerilir.
Çizik Zeytin
- Çizik yeşil zeytin; iri yeşil zeytinlerden yapılır.
- Kırma zeytine göre biraz daha uzun süre dayanır. En uzun süre dayananı ise bütün olarak kullanılan zeytinlerdir.
- Evde çizik zeytin, zeytin çizme aletiyle veya keskin bir bıçakla kolayca yapabilmektedir.
Dolgulu Zeytin
- Dolgulu yeşil zeytin; iri yeşil zeytinlerden yapılır.
- Zeytinin fermentasyonu tamamlandıktan sonra çekirdeğinin çıkarılarak içi kırmızı biber turşusu parçası, arpacık soğanı, sarımsak, biberiye, limon ve portakal kabuğu, kapari, havuç turşusu, badem, kuru domates vb. malzemeler yerleştirilir.
- Seçilen malzemelerde yeşil zeytinin özelliğini korumasına ve tadına yeni bir lezzet katmasına dikkat edilir.
Siyah ve yeşil zeytinlerdeki bu çeşitlilikte; kokteyl ve soslu zeytin, dilimli siyah ve yeşil zeytin, yeşil zeytin salatası, baharatlı ve sade zeytin ezmesi gibi farklı damak zevklerine hitap eden ürünler de bulunmaktadır. Kokteyl ve soslu zeytinler davetlerde ikramlık, dilimli zeytinler pizza ve salatalarda, zeytin ezmeleri ise sandviç, kanepe vb. yiyeceklerde kahvaltılık sos olarak tercih edilmektedir.